Zen, dhrupad & overtonesang – Meditationsmusik fra Japan, Indien og Danmark – Koncert på Gallopperiet, Christiania – Torsdag 16. juni kl. 19.30.

  • Ashish Sankrityayan er en af Indiens førende dhrupad-sangere.
    Dhrupad er Indiens ældste og mest raffinerede klassiske sangform.
  • Anders Nordin spiller zenmusik på den meterlange japanske
    bambusfløjte kyotaku, hvor tonerne snarere åndes end blæses
    frem.
  • Skye Løfvander synger vestlig overtonesang. I passager er der tale om tostemmig sang fra én mund, når både grundstemmen og overtonelaget bevæges.
  • Entré: 100,- kr. ved indgang

De tre vil spille sammen på kryds og tværs og vække nye og sjældne udtryk og klange. Således vil publikum kunne lægge ører til en monsun-raga spillet på zenfløjte, ledsaget af dhrupad-sang og en dialog mellem øst og vest i form af Hildegard-musik og dhrupad.

Anders Nordin spiller den japanske, meterlange bambusfløjte kyotaku, hvis dybe og udtryksrige toner nærmest bliver åndet frem i en lang, organisk bevægelse, som stemmer sindet til stilhed. Den kantblæste, udelte langfløjte fremstilles af rodstykket af en særlig bambusart, som kun vokser ét sted i Japan, på øen Kyushu. Fløjten er skabt til meditation i zentraditionen, og poetisk oversat betyder kyotaku ‘klokker der tømmer sindet’. Anders begyndte at spille Kyotaku efter mødet med Agar Kyosui Noiri i 1988. Senere har han stået i lære hos den berømte japanske fløjtemester Koku Nishimura og har blandt andet udgivet cd’en Kyotaku med den gamle, nu afdøde
mester.
www.kyotaku.dk

Dhrupad er klodens ældste og mest raffinerede sakrale sangtradition, og dhrupadsangeren Ashish Sankrityayan er en mester af de sjældne med en enestående dybde, præcision og klangbeherskelse. Sangen er både kraftfuld og subtilt nuanceret,
indeholder både dybt meditative og dynamiske passager, mikrotonal intonation og det righoldige indiske tonesprog. Klangen farves af kroppens dybeste resonanser ved hjælp af nada-yoga (lydyoga).

Dhrupad-sang har rødder tilbage til de vediske hymner og mantraer og fungerede oprindelig som tempelsang. I mogul-tiden blev dhrupad hofmusik og udviklede sig til en klassisk kunstart med raga-formens komplekse sprog.
Ashish viderefører i lige linje den blandt kendere nærmest legendariske Dagartradition: Han har gennem mere end tyve år modtaget undervisning af de ældre Dagar-brødre, inden karrieren tog fart med flere hundrede koncerter i Europa.

Herhjemme har han bl.a. optrådt på Kronborg, Frederiksborg Slot, Roskilde Domkirke
og Rundetaarn. Til daglig bestrider han posten som leder (director) af Dhrupad
Kendra, delstaten Madhya Pradesh’ institut for uddannelse af dhrupad-sangere.
www.dhrupad.dk

Skye Løfvander har gennem mere end 20 år arbejdet som koncertarrangør med verdens-, vokal- og lyttemusik. Næsten lige så længe har han sunget overtonesang, medvirket på tre cd’er, spillet et par hundrede koncerter, ofte med fremtrædende
musikere, fået udgivet to bøger og været en samlende figur i en international subkultur med interesse i overtoner.

“Hans stemme, som er hjemme i alle registre og klangnuancer, fylder uden besvær det fyldte kirkeskib, idet han akkompagnerer sig selv med en slags bordunciter (…)
Løfvander tryllebinder sit bemærkelsesværdigt stille publikum. Tonerne svæver, hvisker, vibrerer, skaber morild og virker som en sjælebalsam, så man bare må nedsænke sig i det. Og tiden går i stå.”

Fra anmeldelse i Merkur.de 25/5-’10 efter koncert ‘Musica Sacra’ i Altenstadtbasilikaen, Bayern, Tyskland.
www.overtonesang.dk